Praznici u Veneciji – Svakog meseca nešto se slavi u ovom gradu

Ana Ahmatova je govorila da je Italija san kome se stalno vraćamo, a Brodsky (njen učenik, Nobelova nagrada za poeziju) je dodao da je on morao ponekad i da se uštine, da bi se ubedio da on u tom snu učestvuje.
Venecija je najlepša zimi ! Nema turista ! Zimsko vreme je kao proleće u Beogradu ! Potrudite se da učestvujete u njenim praznicima. Svakog meseca nešto se slavi u ovom gradu.

Januar

susret s novom godinom je idealan ako sutradan, 1 januara, odete na Lido gde u 12 sati vrlo smeli kupači ulaze na kratko u Jadransko more da se okupaju. Gledaoci mogu da se posluže, slušajući muziku, uz čašu vina i da probaju tanjir toplog sočiva s kobasicom – besplatno !
6 januara se mogu videti na satnom tornju originalne drvene skulpture Svetih Kraljeva, koji nose darove novorođenom Isusu.

Februar

Venecijanski karneval – 10 dana se šetaju hiljade maskiranih turista; u palatama su balovi, a u poslastičarnicama se naslađuju fritulama i drugim slatkišima.

Mart

25 marta slavi se dan rođenja Venecije, inače je po katoličkom kalendaru dan Blagovesti. Slučajna podudarnost: Venecija je Bogom dani grad !

April

– 25 aprila – dan posvećen Svecu grada: Svetom Marku – 25 aprila je mučenik stradao u Aleksandriji 68 godine. Dan crvenih ruža (boccolo rosso – pupoljak crvene ruže – znak ljubavi i voljenja).
Katolički i pravoslavni Uskrs 2017 slave se 16 aprila.

Maj

– majski praznici su vrh turističke sezone. 28 slavi se i venčanje Venecije s Jadranskim morem, na venecijanskom „Festa della Sensa“. Nekada je Dužd s pozlaćenog broda bacao prsten u more i govorio “ O more Jadransko stupamo s tobom u brak u ime večne slave, bogatstva i dominacije”.

Juni

– u junu (ako je na Veneciju red) organizuje se regata morskih Republika: Amalfi, Pisa, Genova i Venecije.
4 juna Vogalonga – veslati 30 Km. Vogalonga za sportiste veslače, start je u zalivu Sv. Marka do Burana, Murana i povratak po kanalu Cannaregio i Canalu Grande.

Juli

– u julu je (treće subote u 11 sati uveče) vatromet „Festa del Redentore“.Savetujemo da ne propustite !

Avgust

– u avgustu je Ferragosto – 15 avgusta Uspenje Presvete Bogorodice (savetujem posetiti crkvu Frari i sliku Tiziana).

Septembar

– filmski festival na ostrvu Lido – 10 dana autorskog filma. 2016 godine “Mlečni put” je doživeo ovacije, ali je prošao bez nagrada. Kusturica je ipak bio najbolji ! 30 min. aplauza !

Oktobar

– 22 oktobara Venice Marathon – Start je kod Villa Pisani (Stra) s kopna se dolazi preko mosta i trga Sv. Marka do obale 7 Martiri (42 Km).

Novembar

– 11 novembra, dan Svetog Martina je u Veneciji dečiji praznik.
21 novembra je praznik posvećen crkvi Santa Marija della Salute.
Praznici u Veneciji - Santa Maria della Salute
(Laza Kostić)
OPROSTI, MAJKO SVETA, OPROSTI
ŠTO NAŠIH GORA POŽALIH BOR,
NA KOM SE ,USTUK SVAKOJ ZLOSTI,
BLAŽENOJ TEBI PODIŽE DVOR,
PREZRI, NEBESNICE, VRELO MILOSTI,
STO TI ZEMALJSKI SAGREŠI STVOR.
KAJAN TI LJUBIM PREČISTE SKUTE,
SANTA MARIJA DELLA SALUTE.

Decembar

– je mesec priprema za božićne praznike.
Venecija je ukrašena i magična!
Ne bojte se poplava, i poplave su događaj.

– Savremena umetnost –

Pažnja:
13 maja otvara Biennale 2017 – 13.5 do 26.11
Palazzo Grassi i Punta della Dogana (Fondacija Pinault) : 9 aprila izložba posvećena provokativnim radovima britanskog umetnika Damien Hirst.

www.veneziaincontri.it

 

Successivo Visitare Venezia - recensioni-отзывы-reviews